فهرست مطالب

مطالعات قدرت نرم - پیاپی 31 (زمستان 1401)

نشریه مطالعات قدرت نرم
پیاپی 31 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/05
  • تعداد عناوین: 12
|
  • هادی مراد پیری، ندا کاوند* صفحات 7-27

    جهاد تبیین اصطلاحی است که امام خامنه ای (مدظله العالی) جهت مقابله با جنگ نرم علیه جمهوری اسلامی ایران مطرح نمودند. جهاد تبیین به معنای بیان درست واقعیت ها، هدایت اذهان، پاسخگویی به سوالات و ابهاماتی می باشد، که توسط دشمن به جامعه اسلامی تزریق شده و فضایی غبار آلود را بر جامعه حاکم ساخته است. در این میان آنچه که مورد تاکید است نقش نخبگان به ویژه دانشجویان در این عرصه مبارزه است. در همین راستا پژوهش حاضر با هدف بررسی رسالت راهبردی دانشجویان در جهاد تبیین انجام شد. پژوهش حاضر در زمره پژوهش های ترکیبی می باشد. جامعه آماری این پژوهش مجموعه بیانات امام خامنه ای (مدظله العالی) از ابتدای دوره زعامت ایشان 1368 تا 1401 است، که با بکارگیری روش تحلیل محتوای کیفی تجزیه و تحلیل شدند. پایایی داده ها با استفاده از روش هولستی و اعتبار داده ها با استفاده از (CVI) و (CVR) بررسی و مورد تایید قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که به منظور حصول موفقیت در جهاد تبیین پیش نیازها و الزاماتی لازم است، که در 4 مقوله مدیریت و کار جهادی، اخلاق مداری، ولایت مداری و تزکیه و خودسازی احصاء و شناسایی شدند. همچنین مبتنی بر یافته های پژوهش رسالت دانشجویان در 5 مقوله بصیرت افزایی، تحول خواهی، امید آفرینی، تحول آفرینی و آگاهی و آگاهی بخشی شناسایی و دسته بندی گردیدند.

    کلیدواژگان: جهاد تبیین، قدرت نرم، امام خامنه ای(مدظله العالی)، جنگ نرم، رسالت دانشجویان
  • روزیتا سپهرنیا*، محمدصادق جلالی راد، مجید آرش صفحات 29-53

    فرهنگ سیاسی یک جامعه مجموعه ای از آرمان ها، نگرش ها و طرز برخوردهای کم و بیش ثابت درباره قدرت و سیاست است که تحت تاثیر عقاید، نمادها، ارزش ها و باورهای افراد و در متن تاریخ و حیات جمعی آن ها شکل می گیرد و به رفتارها و کنش های متقابل سیاسی در قبال نظام سیاسی موجود جهت می دهد. قدرت نرم وا داشتن دیگران به خواستن آنچه شما می خواهید است؛ یعنی مردم را مجبور به انجام کاری کردن نیست، بلکه به همکاری خواندن است. هدف این تحقیق تبیین شاخص های قدرت نرم در فرهنگ سیاسی ایران از دیدگاه نخبگان می باشد. روش تحقیق بصورت آمیخته انجام شده است. جامعه آماری بصورت هدفمند در بخش کیفی 30 نفر، و در بخش کمی 140 نفر از اساتید علوم سیاسی دانشگاه های استان تهران انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخت در بخش کمی و مصاحبه نیمه ساختاریافته در بخش کیفی بوده است. روایی و پایایی بصورت صوری و محتوایی و آلفای کرونباخ تایید شده است. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق رتبه بندی فریدمن انجام پذیرفته است. یافته های این تحقیق نشان داد که؛ شاخص های قدرت نرم فرهنگ سیاسی ایران از دیدگاه نخبگان را می توان در سه بعد، شش مولفه، و 43 شاخص مجزا مطرح و ارایه نمود. هم چنین نتایج نشان داد که، شاخص های ارتباطات سیاسی، مشارکت در انتخابات، اسطوره سازی، تاکید بر ارزش های بومی، غرب ستیزی، انتظار ظهور منجی، بسیج سیاسی، مطالبات سیاسی، تنوع طلبی، تقدیر گرایی، عاملیت سیاسی نخبگان، جناح بندی و تشکل سازی، از دیدگاه نخبگان بیشتر تاثیر را به عنوان شاخص قدرت نرم در فرهنگ سیاسی ایران داشته است.

    کلیدواژگان: فرهنگ سیاسی، قدرت نرم، نخبگان، شاخص
  • مریم رئیسی، اکبر نصراللهی کاسمانی*، عبدالکریم خیامی صفحات 55-73
    بازدارندگی در عرصه نظامی بیشتر معنا دارد و در زمینه رسانه کمتر استفاده می شود و مفاهیمی مانند قدرت نرم معمولا در ادبیات رسانه ای بیشتر تکرار شده اند. با این وجود بازدارندگی در دو سطح در این مقاله مورد تحلیل واقع شد: سطح داخلی که پیشنهاد می کند تا صداوسیما از خلاقیت و تولید محتوای به روز بهره برد تا مخاطبین داخلی را از دست ندهد و در سطح خارجی، آنچه درباره بازدارندگی مهم است توجه به کارکرد درست شبکه های برون مرزی است که تا چه اندازه تعدد آن ها دال بر خروجی درست آن بازدارندگی می تواند باشد. مهم ترین راهبرد مقابله با جنگ رسانه ای علیه جمهوری اسلامی ایران را می توان افزایش اعتماد مخاطبان رسانه ملی از طریق پاسخگویی به نیازهای آن ها در زمینه اطلاعات، رویدادهای مختلف و افزایش اعتماد مخاطبان رسانه ملی دانست. صداوسیما با اتخاذ سیاست ایمن سازی مخاطبان در برابر اثرات نامطلوب شبکه های ماهواره ای، به جای تلاش برای دور انداختن یا آزاد گذاشتن کامل آن ها، می تواند بهتر عمل کند. از مهم ترین راهکارها می توان به افزایش اعتماد مخاطبان نسبت به رسانه ملی با ارایه اخبار و اطلاعات جامع دقیق، بی طرفانه و پاسخگویی به نیازهای اخیر مخاطبان با ارزیابی مستمر نیازمندی های گروه های مختلف اجتماعی اشاره کرد. روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش توصیفی-تحلیلی بوده است.
    کلیدواژگان: بازدارندگی، صداوسیما، رسانه، راهبرد، قدرت نرم
  • سلمان شایان فر، عباس سماواتی*، زهره نیک فرجام صفحات 75-93
    ظهور گونه های نوین تهدیدات علیه امنیت ملی با رویکردهای فناورانه، راهبردهای مقابله با آنها را در همه ابعاد دستخوش تحول ساخته است. احصاء راهبردهای حفاظت از جامعه دینی در برابر طیف های متنوع و وسیع تهدیدات علیه امنیت ملی با محوریت شاخص ها و مولفه های دینی که وجه تمایز آن از سایر مکاتب مادی و الحادی است، هدف این پژوهش است که با روش توصیفی و اسنادی پس از توصیف متغیرها و بیان نسبت میان تهدیدات و امنیت، محققین را بر آن داشت تا با برشماری مهمترین چالش های پیش رو، اصول و مبانی برآمده از متون دینی را متناسب با گونه های تهدیدات ارایه نمایند. یافته های پژوهش نشان داد با توجه به ساختار و ماهیت حاکمیت دینی، تهدیدات «ایدیولوژیکی، فرهنگی و ترکیبی فناورپایه» علیه امنیت ملی مهمترین وجوه تهدیدات هستند که برای صیانت از حاکمیت و ارزش های آن، نیازمند تحول کمی و کیفی در ساختارهای حفاظتی، اشکال و ابزار نوین تهدیدات، منطبق بر شریعت است که با «کنش خودانگیخته شهروندان»، «تقویت باورها و ارتقاء حس تعهد دینی و ملی» و «عملیاتی کردن آموزه های دینی ناظر به مسیولیت جمعی روزآمد» به عنوان راهبرد ایجابی حفظ جامعه قلمداد می شوند.
    کلیدواژگان: تهدیدات نرم، امنیت ملی، قدرت نرم، حفاظت سایبری
  • رشید رکابیان*، ناصر پورحسن صفحات 95-116
    هدف این مقاله، تحلیل جایگاه عزت ملی در روابط خارجی در بیانیه گام دوم انقلاب است که مقام معظم رهبری در 22 بهمن 1397 خطاب به ملت ایران صادر کردند. در این بیانیه «عزت ملی، روابط خارجی و مرز بندی با دشمن» به مثابه قدرت نرم به عنوان شاخه هایی از اصل« عزت، حکت و مصلحت» که راهنمای سیاست خارجی جمهوری اسلامی است، مطرح شده است. سوال اصلی مقاله اینگونه مطرح شده است:«عزت ملی در روابط خارجی به مثابه قدرت نرم در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی دارای چه جایگاهی است ؟» فرضیه مقاله نیز اینگونه صورت بندی شده است:« عزت ملی در روابط خارجی و مرزبندی با دشمن به عنوان قدرت نرم برآمده از اصل استقلال و آزادی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی است، با عزت ملی در روابط خارجی، اصل استقلال و آزادی نهادینه شده در گام دوم انقلاب بیشتر تثبیت می شود.» یافته های مقاله که با روش کیفی و تحلیل محتوای بیانات مقام معظم رهبری بویژه در بیانیه گام دوم و نیز سایر بیانات مرتبط از پایگاه دفتر حفظ و نشرآثار ایشان استخراج و با منابع معتبر علمی تحلیل شده، بیانگر آن است که مجموعه تحولاتی در منطقه غرب آسیا موجب برتری منطقه ای جمهوری اسلامی شده و با حفظ این دستاوردها و نیز با تدقیق مرز با دشمن، بی اعتمادی به طرف اروپایی و عدم مذاکره با آمریکا در باره مسایل هسته ای و سایر مسایل مورد اختلاف، عزت ملی جمهوری اسلامی در گام دوم انقلاب اسلامی نهادینه می شود.
    کلیدواژگان: قدرت نرم، گام دوم، عزت ملی، روابط خارجی، دشمن، مقام معظم رهبری
  • شهرزاد هوشمندی نیا*، افسانه زمانی مقدم، کریم حمدی، سراج الدین محبی صفحات 117-140
    هدف پژوهش حاضر عبارت بود از قدرت نرم و مدل کسب و کار سازمان های فناوری محور فعال در حوزه انرژی‬های تجدیدپذیر. روش پژوهش کمی و تعداد نمونه با استفاده از فرمول کوکران 337 نفر از انتخاب شدند. ابزار تحقیق عبارت بود از پرسشنامه محقق ساخته. تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده، به دو روش توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزارهای SPSS 16 و Smart PLS انجام شد. نتایج نشان داد چهارده مولفه در تبیین مدل قدرت نرم و مدل کسب و کار سازمان های فناوری محور فعال در حوزه انرژی‬های تجدیدپذیر نقش دارند که عبارتند از: شرکای کلیدی، فعالیت های کلیدی، جریان درآمد، منابع کلیدی - فیزیکی، منابع کلیدی- فکری، منابع کلیدی- منابع انسانی، ارزش- نام تجاری، ارزش- حرکت در لبه علم و فناوری، ارزش- قیمت، ارزش- تحویل به موقع و دسترسی آسان، روابط با مشتری، بخش مشتری، کانال های توزیع، و در نهایت هزینه ها و ساختار آن.
    کلیدواژگان: قدرت نرم، مدل کسب و کار، سازمان های فناوری محور، انرژی‬های تجدیدپذیر
  • عباسعلی طالبی*، سید ابولفضل موسوی زاده صفحات 141-160
    این مقاله با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و چارچوب نظری قدرت نرم به دنبال تبیین نسبت جنگ نرم و امنیت فرهنگی در جمهوری اسلامی ایران به طرح این سوال پرداخت که جنگ نرم چگونه درتضعیف امنیت فرهنگی نقش آفرینی می کند. در پاسخ این فرضیه مطرح شد که جنگ نرم، باسازوکارهای فرقه سازی، جریان سازی فرهنگی، اشاعه و تحمیل سبک زندگی، ازخود بیگانگی و دامن زدن به شکاف نسل ها با استفاده از ابزارهای رسانه ای به استحاله شدن امنیت فرهنگی کمک می کند. یافته ها نشان می دهد که امنیت فرهنگی محصول سازگاری میان سه سطح نخبگان، مردم و دولت است و ناسازگاری و عدم برنامه ریزی میان این سه سطح منشا ناامنی فرهنگی و بی ثباتی معرفتی می شود. تقویت نخبگان اعم از نخبگان مذهبی، سیاسی و فرهنگی در تعمیق بخشی اشکال ارزش ها و باورها و تبدیل آنها به سمبل های رفتاری، شکل دادن به ذهنیت و رفتار مردم جامعه در تامین امنیت فرهنگی نقش بسزایی دارند.
    کلیدواژگان: فرهنگ، امنیت، جنگ نرم، نخبگان
  • احسان نظری*، جواد ایروانی صفحات 161-182
    «سهم تالیف قلوب» که در آیه 60 سوره توبه به آن تصریح شده است، همچون دیگر دستورات الهی دارای اهداف و حکمت هایی است که بررسی آن راهگشای حل بسیاری از موضوعات اعتقادی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی نظام و جامعه اسلامی است و قدرت نرمی برای حکومت اسلامی در راستای پیشبرد اهداف آن به جهت تامین مصالح و منافع امت اسلامی به شمار می رود. در این مقاله به روش تحلیلی توصیفی و به استناد منابع کتابخانه با بهره گیری از روایات و نظریات مفسران و فقیهان جهان اسلام به بررسی حکمت ها و اهداف این حکم پرداخته شده است. از نگاه آنان، اهداف و حکمت های تشریع سهم تالیف قلوب عبارتند از: متمایل کردن دل ها به اسلام، تثبیت مسلمانان ضعیف العقیده، متمایل کردن مرزنشینان برای دفع دشمنان و جلب حمایت افراد و گروه های مختلف در راستای منافع دینی و ملی. از سوی دیگر، تردیدی نیست که تطمیع مالی برای دیندار کردن مردم، نمی تواند مورد تایید اسلام باشد. از این رو، اهداف مذکور بایستی بازگشت به دو موارد داشته باشد تا شبهه پرداخت مال به هدف تطمیع مطرح نگردد؛ نخست جلب محبت به نفع اسلام و مسلمانان، و دوم: «ایجاد زمینه روحی» برای گرایش به اسلام.
    کلیدواژگان: تالیف قلوب، مقاصد شریعت، زکات، قدرت نرم
  • عبدالعلی پورشاسب* صفحات 183-206
    قدرت فرهنگی- اجتماعی یک کشور، از جمعیت، ایدیولوژی، روحیه ملی، فرهنگ و همبستگی ملی آن منبعث می شود. این عوامل بر قدرت دفاعی کشورها تاثیر گذارده، در تبیین سیاست ها، دکترین و راهبردهای دفاعی- امنیتی نقش اساسی دارند. یکی از مولفه های اصلی قدرت ملی، قدرت نظامی است که بکارگیری صحیح آن، مستلزم وجود قواعد بنیادین و هدایت کننده یا دکترینی است که این قدرت را در رسیدن به اهداف سیاسی یاری می کند. به عبارت دیگر، دکترین نظامی، مجموعه ای از نظرات و اندیشه های اصولی است که محیط ملی، منطقه ای و بین المللی را بنا بر اقتضایات محیطی، برای کاربرد نیروهای نظامی تجزیه وتحلیل می کند و با توجه به شرایط محیطی، روش های مناسبی را برای اتخاذ تدابیر کلی دفاعی در زمان صلح و جنگ توصیه می کند. هدف این پژوهش، بررسی نقش عوامل فرهنگی- اجتماعی در تدوین دکترین نظامی ج.ا.ایران است. تحقیق از نوع کاربردی و توسعه ای بوده، روش تحقیق موردی- زمینه ای است. جامعه آماری تحقیق 480 نفر و حجم نمونه 86 نفر از صاحب نظران شاغل و بازنشسته در امور سیاسی، نظامی، فرهنگی- اجتماعی، اقتصادی هستند که با روش تصادفی- طبقه ای انتخاب شده اند. نتایج پژوهش نشان می دهد که شاخص های قدرت فرهنگی- اجتماعی، شامل جمعیت و قومیت ها، ایدیولوژی، روحیه ملی، فرهنگ و همبستگی ملی بر انتخاب نوع و تدوین دکترین نظامی موثر هستند و مناسب ترین نوع دکترین نظامی با توجه به عوامل و شاخص های فرهنگی- اجتماعی جمهوری اسلامی ایران، دکترین بازدارندگی است. 4 فرضیه تحقیق که اثبات شده اند به ترتیب اولویت عبارتند از: عامل جمعیت وقومیت ها در ایران، عوامل اعتقادی مذهبی، عامل روحیه ملی، عامل فرهنگی وهمبستگی ملی.
    کلیدواژگان: دکترین، قدرت نظامی، قدرت فرهنگی- اجتماعی، جمهوری اسلامی ایران
  • مهدی زکوی*، یوسف طرفی سعیداوی صفحات 207-226

    در عصر جدید رسانه های مجازی در حال تردی شدن به امپراطوری های بزرگ می باشند و فضای مجازی، فضای قدرت های بزرگ است. منطق و محیط جنگ، سنتی براساس منطق و محیط جنگ، در فضای مجازی دگرگون شده است. اگر تا پیش از این، منطق پیروزی در جنگ، سنتی، برخورداری بیشتر از نیروهای فیزیکی و ابزارآلات فیزیکی بود، اما بدون تردید، ظهور محیط مجازی، باعث دگرگونی و تشکیل اساسی در این منطق شده است. این فضا، قدرتی را به عنوان قدرت نرم به وجود آورده است و این فناوری، بسیاری از عرصه های تقابل را متفاوت از گذشته ساخته است. به این صورت که پشتوانه هر اقدام نرمی قدرت نرم قرار دارد؛ به نحوی که قدرت نرم لازم و ملزوم یکدیگرند. جمهوری اسلامی ایران دارای پایگاه قدرت نرمی ست که پایه های آن تشکیل شده از رهبری آن، فرهنگ و هویت ایرانی و اسلامی، توده های متصل و متشکلی که قابلیت انسجام و بسیج بالایی دارند، فضای مجازی در خدمت جبهه معارض انقلاب اسلامی قرار گرفته است. مقاله حاضر با هدف نقش فضای مجازی در افزایش قدرت نرم با روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام شد. سوال پژوهش حاضر این است که فضای مجازی چه نقشی در افزایش قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران دارد؟ که فرضیه بیان می کند به نظر می رسد توسعه فزاینده فناوری اطالعات و ارتباطات و مشکالت روش های سخت و تاثیرگذاری سریع و عمیق قدرت نرم در ابعاد مختلف اقتصادی اجتماعی، سیاسی، نظامی و دیپلماسی با ظهور عصر مجازی، بیت ها و بایت ها. و سایت ها که فاصله بین میدان عمل و هدف نبرد را بسیار کم کرده است.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، فرهنگ و هویت، فضای مجازی، قدرت نرم
  • مهدی عباس زاده فتح آبادی*، محمدحسام گوری صفحات 249-270

    راهبرد آمریکا در برابر ایران از همان ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی ایران، مبتنی بر محدود ساختن، منزوی کردن، تغییر رفتار و در نهایت تغییر نظام سیاسی بوده است. یکی از این راهبردها به کارگیری دیپلماسی اجبارآمیز بر علیه جمهوری اسلامی ایران است. رهیافت مداخله جویانه آمریکا پس از 11 سپتامبر 2001 در خاورمیانه شدت یافت و موجب امنیتی شدن منطقه و تهدید حاکمیت ملی کشورهایی همچون ایران شد. لذا جمهوری اسلامی ایران برای خنثی سازی آن به دنبال بیشینه سازی قدرت هوشمند خود در خاورمیانه است. از این رو هدف اصلی از مقاله حاضر یافتن رابطه و بررسی تاثیر دیپلماسی اجبار ایالات متحده آمریکا بر شکل گیری و تقویت قدرت هوشمند جمهوری اسلامی ایران در خاورمیانه پس از 11 سپتامبر است. سوال اصلی این مقاله این است که دیپلماسی اجبارآمیز ایالات متحده آمریکا بر قدرت هوشمند جمهوری اسلامی ایران چه تاثیری داشته است؟ روش تحقیق از نوع توصیفی و تحلیلی می باشد. یافته های مقاله نشان می دهد که دیپلماسی اجبار ایالات متحده آمریکا موجب شده است؛ ظرفیت های قدرت جمهوری اسلامی ایران را در قالب قدرت هوشمند در جهت خنثی سازی و کاهش فشارها و تهدیدات، فعال نموده و این کشور را به قدرت منطقه ای به دور از انزوا در خاورمیانه مبدل سازد. از جمله این ظرفیت ها می توان در حوزه قدرت هوشمند به تقویت قدرت موشکی جمهوری اسلامی ایران، الهام بخشی به جنبش های بیداری اسلامی در منطقه، محور مقاومت به عنوان راهبرد ضد مهار، نقش و اثرگذاری سردار سلیمانی اشاره کرد.

    کلیدواژگان: دیپلماسی اجبارآمیز، سیاست خارجی آمریکا، قدرت نرم، قدرت هوشمند، جمهوری اسلامی ایران، خاورمیانه
  • مرتضی شانه ساززاده* صفحات 271-296

    در این مقاله گفتمان اصلاح طلبی به عنوان یک خرده گفتمان در مقابل گفتمان انقلاب اسلامی، تهدید نرم جدیدی را از اواسط دهه هفتاد پیش روی نظام اسلامی پدید آورد. این گفتمان که برگرفته از دیدگاه های غربی شکل گرفته بود، در فضای سیاسی کشور گسترش یافت و موجب گردید که در محافل سیاسی و رسانه ها، دو دیدگاه اصلاحات با قرایت آمریکایی و اصلاحات با نگرش دینی در تقابل با یکدیگر سرمنشاء بحث های گوناگونی در محافل سیاسی شود در این میان ورود مقام معظم رهبری به این مقوله از جایگاه ویژه ای در شفاف سازی تعارض بین این دو دیدگاه برخوردار است. لذا در این نوشتار دیدگاهی که در تعارض گفتمانی با اسلام ناب محمدی ص است و متکی به مکاتب لیبرال دمکراسی بدنبال انحراف انقلاب از مسیر اصلی و استحاله نظام است را بعنوان تهدیدی از نوع نرم مورد بررسی قرار داده و اصلاحات را با نگرش دینی و انقلابی برگرفته از فرمایشات مقام معظم رهبری در قالب الگوی راهبردی شامل: هدف، ضرورت، اصول،  سیاست، راهبرد و مصادیق آن مورد تجزیه وتحلیل و تبیین قرار داده و در حقیقت به دنبال پاسخ به این سوال است که دیدگاه انقلابی دینی در مورد اصلاحات و تفاوت آن با دیدگاه اصلاح طلبان چیست؟

    کلیدواژگان: امنیت، تهدید امنیت، اصلاحات، تهدید نرم
|
  • Hadi I Murad Piri, Neda Kavand * Pages 7-27

    Explanation Jihad is a term that Imam Khamenei(Madazaleh Al-Ali) put forward to deal with the soft war against the Islamic Republic of Iran. The jihad of explanation means the correct expression of facts, guiding minds, answering questions and ambiguities, which have been injected into the Islamic society by the enemy and created a dusty atmosphere on the ruling society. In the meantime, what is emphasized is the role of elites, especially students, in this field of struggle. In this regard, the present research was conducted with the aim of investigating the strategic mission of students in the Jihad of explanation. The current research is among the combined researches. The statistical population of this research is the collection of Imam Khamenei's statements from the beginning of his leadership period from 1368 to 1401, which were analyzed using the qualitative content analysis method. The reliability of the data was checked and confirmed using the Holsti method and the validity of the data using(CVI) and(CVR). The findings of the research showed that in order to achieve success in Jihad, it is necessary to explain the prerequisites and requirements. which were counted and identified in 4 categories of Jihadi management and work, ethical conduct, stewardship and cultivation and self-improvement. Also, based on the findings of the research, the mission of the students was identified and categorized in 5 categories of insight, transformation, hope creation, transformation and awareness.

    Keywords: Explanation Jihad, Soft power, Imam Khamenei, Soft War, mission of students
  • Rozita Sepehrnia *, MohammadSadegh Jalali Rad, Majid Arash Pages 29-53

    Political culture is a collection of ideals, attitudes, and more or less fixed ways of dealing with power and politics, which influence people's symbols, values, and beliefs, and are formed in the text of history and their collection, and give to the behaviors and interactions of cinema. The existing political system gives directions. Soft power and having others want what you want. It means that people are not forced to do something, but to cooperate. The purpose of this research is to explain the indicators of soft power in Iran's political culture from the elites' point of view. The research method is mixed. The statistical population was purposefully selected in the qualitative section of 30 people, and in the quantitative section, 140 people were selected from political science professors of universities in Tehran province. The data collection tool was a researcher-made questionnaire in the quantitative part and a semi-structured interview in the qualitative part. Validity and reliability have been confirmed by form and content and Cronbach's alpha. Data analysis by Friedman ranking is acceptable. The findings of this research showed that; The soft power indicators of Iran's political culture from the elites' point of view can be presented in three dimensions, six components, and 43 separate indicators.

    Keywords: Political Culture, dimensions, components, Indicators, Elites
  • Maryam Reiesi, Akbar Nasrollahi Kasmani *, Abdolkarim Khayami Pages 55-73
    Deterrence has more meaning in the military field and is less used in the field of media, and concepts such as soft power are usually repeated in media literature. However, deterrence was analyzed on two levels in this article: the internal level, which suggests that radio and television should take advantage of creativity and the production of up-to-date content so as not to lose internal audiences, and at the external level, what is important about deterrence is paying attention to proper functioning. It is cross-border networks that how many of them can indicate the correct output of that deterrence. The most important strategy to deal with the media war against the Islamic Republic of Iran can be considered to be increasing the trust of the national media audience by responding to their needs in the field of information, various events and increasing the trust of the national media audience. Sedavsima can do better by adopting a policy of protecting the audience from the adverse effects of satellite networks, instead of trying to throw them away or leave them completely free. One of the most important solutions is to increase the trust of the audience towards the national media by providing comprehensive, accurate, unbiased news and information and responding to the recent needs of the audience by continuously evaluating the needs of different social groups. The research method used in this study was descriptive-analytical.
    Keywords: Deterrence, Broadcasting, Media, strategy. soft power
  • Salman Shayanfar, Abbas Samavati *, Zohre Nikfarjam Pages 75-93
    The emergence of new types of threats against national security with technological approaches has changed the strategies to deal with them in all dimensions. The aim of this research is to evaluate the strategies of protecting the religious community against the diverse and wide spectrum of threats against national security, focusing on religious indicators and components that distinguish it from other materialistic and atheistic schools. After describing the variables and stating the relationship between threats and security, he urged the researchers to list the most important challenges ahead, and present the principles and foundations derived from religious texts according to the types of threats. The findings of the research showed that according to the structure and nature of religious sovereignty, "ideological, cultural and combined technology-based" threats against national security are the most important aspects of threats that require quantitative and qualitative changes in protection structures in order to protect sovereignty and its values. , the new forms and tools of threats are in accordance with Sharia law, which with "spontaneous action of citizens", "strengthening beliefs and enhancing the sense of religious and national commitment" and "implementing religious teachings regarding modern collective responsibility" as a positive strategy to preserve society. are considered
    Keywords: soft threats, National Security, Soft power, Cybersecurity
  • RASHED RACABIAN *, Naser Pourhasan Pages 95-116
    The purpose of this article is to analyze the position of foreign policy in the statement of the second step of the revolution, which the Supreme Leader issued to the Iranian nation on 22 February 2018. In this statement, "national honor, foreign relations, and demarcation with the enemy" are proposed as soft power as branches of the principle of "honor, integrity, and expediency" that guides the foreign policy of the Islamic Republic.The main question of the article is raised as follows: "What is the position of national honor in foreign relations as soft power in the declaration of the second step of the Islamic Revolution?" The hypothesis of the article is formulated as follows: "National honor in foreign relations and demarcation with the enemy is a soft power arising from the principle of independence and freedom in the foreign policy of the Islamic Republic, with national honor in foreign relations, the principle of independence and freedom institutionalized in The second step of the revolution will be more stable.The findings of the article, which were extracted with the qualitative method and content analysis of the Supreme Leader's statements, especially in the statement of the second step, as well as other related statements from the database of the office of preservation and publication of his works and analyzed with reliable scientific sources , indicate that a series of developments in the West Asian region have led to The regional supremacy of the Islamic Republic has become and by maintaining
    Keywords: Islamic Revolution, Second Step, National Dignity, Foreign Relations, Enemy, Supreme Leade
  • Shahrzad Houshmandynia *, Afsaneh Zamanimoghadam, Karim Hamdi, Serajeddin Mohebbi Pages 117-140
    The purpose of this study was to Soft power and business model of technology-oriented organizations active in the field of renewable energy. The purpose of this study was to Soft power and business model of technology-oriented organizations active in the field of renewable energy. Quantitative research method and number of samples were selected using Cochran's formula 337 people. The research tool was a researcher-made questionnaire. The collected data were analyzed by descriptive and inferential methods using SPSS 16 and Smart PLS software. The results showed that fourteen components are involved in explaining the model of presenting the model of educational strategies affecting the renewable energy business model, which are: key partners, key activities, revenue stream, key-physical resources, key-intellectual resources, key resources - Human resources, value-brand, value-moving at the edge of science and technology, value-price, value-on-time delivery and easy access, customer relations, customer sector, distribution channels, and finally costs and structure .
    Keywords: Soft power, Business Model, Technology-oriented organizations, Renewable Energy
  • Abbasali Talebi *, ABOLFAZL MOOSAVIZADEH Pages 141-160
    The present article seeks to explain the relationship between soft warfare and cultural security in the Islamic Republic of Iran. The author's main question is sometimes how soft warfare plays a role in undermining cultural security. Acculturalization, dissemination and imposition of lifestyle, alienation and incitement of generational gaps using media tools help to transform cultural security Findings show that based on the theoretical framework presented in this article, cultural security is the product of adaptation It is between the three levels of elites, the people and the government, and the incompatibility and lack of planning between these three levels is the source of cultural insecurity and epistemological instability. Strengthening the elites, including religious, political and cultural elites, play an important role in deepening the forms of values and beliefs and turning them into behavioral symbols, shaping the mentality and behavior of the people of the society in providing cultural security.
    Keywords: culture, Security, Soft War, Elites
  • Ehsan Nazari *, Javad Irvani Pages 161-182
    "The contribution of the hearts" which is specified in verse 60 of Surah Towba, like other divine commands, has goals and wisdom, the investigation of which is the solution to many religious, economic, social and political issues of the Islamic system and society, and a soft power for Advancing its goals is considered. In this article, the wisdom and goals of this ruling have been investigated using the descriptive analytical method and citing the library sources, using the traditions and opinions of commentators and jurists of the Islamic world.From their point of view, the goals and wisdom of the legislation of Sahem Taalif Qulub are: to incline the hearts to Islam, to stabilize weak-minded Muslims, to incline the border dwellers to repel enemies and to attract the support of various individuals and groups in line with religious and national interests. On the other hand, there is no doubt that financial bribery to make people religious cannot be approved by Islam. Therefore, the aforementioned goals must be returned to two cases so that the suspicion of paying money for the purpose of greed is not raised; First, attracting love for the benefit of Islam and Muslims, and second: "creating a spiritual foundation" for leaning towards Islam.
    Keywords: Compilation of hearts, Purposes of Sharia, Zakat, Soft power
  • Abdolali Pourshasb * Pages 183-206
    The cultural -social power is derived from the population, ideology, national spirit, culture and national cohesion. These factors play a key role in the defense power of a country and explaining the policies, doctrines and security-security strategies. One of the main components of national power is military power, which requires the existence of fundamental and guidance or doctrine rules that help this power achieve political goals. In other words, the military doctrine is a set of principles and ideas that analyze the national and international environment according to the conditions of the national, regional and international environment for the use of military forces and appropriate methods according to environmental conditions for the environmental conditions for the environmental conditions for the environment. It is recommended to take general defense measures in peace and war. This article seeks to formulate the role of socio -cultural factors in the formulation of military doctrine. Research is an applied type of development, and a contextual case research method. The statistical population of this study is 480 and the sample size of 86 employed and retired scholars in political, military, cultural -social, economic affairs selected by random, class. The results of this study indicate that the indicators of social cultural power, including populations, ideology, national spirit, culture, and national cohesion are the most effective in the country and are the most appropriate type of military doctrine according to the Islamic Republic of Iran's social cultural factors and cultural practices.
    Keywords: Doctrine, Military Power, social cultural power
  • Mehdi Zakavi *, Usef Torfi Saeidavi Pages 207-226

    In the new era, virtual media are becoming big empires and virtual space is the space of great powers. The logic and environment of war, traditionally based on the logic and environment of war, has been transformed in the virtual space. If before, the logic of winning the war was traditional, having more physical forces and physical tools. (Although this logic is still strong and weak), but without a doubt, the emergence of the virtual environment has caused a fundamental change and formation in this logic. This space has created power as soft power and this technology has made many fields of confrontation different from the past. in such a way that every soft action is supported by soft power; In such a way that soft power is necessary and necessary for each other. The Islamic Republic of Iran has a soft power base whose foundations are formed by its leadership, Iranian and Islamic culture and identity, connected and organized masses that have a high ability to integrate and mobilize, virtual space has served the opposition front of the Islamic Revolution. The present article was carried out with the aim of the role of virtual space in increasing soft power (case study: Islamic Republic of Iran) with descriptive-analytical method and using library resources.

    Keywords: Islamic Republic of Iran, Culture, Identity, Virtual Space, Soft power
  • Mehdi Abbaszadeh *, MohammadHesam Gavari Pages 249-270

    America's strategy against Iran has been based on changing the political system since the beginning of the victory of the Iranian Islamic Revolution. America's interventionist approach intensified in the Middle East after September 11, 2001 and caused the security of the region of countries such as Iran. Islamic Republic of Iran seeks to maximize its smart power in the Middle East in order to neutralize it. The main goal of this article is to find the examine the impact of the coercive diplomacy of the United States of America on the formation of the smart power of the Islamic Republic of Iran in the Middle East. It is from September 11.The main question of this article is what effect has the coercive diplomacy of the United States of America had on the smart power of Iran? The research method is descriptive and analytical. The findings of the article show that coercive diplomacy of the United States of America has caused; Activate the power capacities of the Islamic Republic of Iran in the form of smart power to and threats and turn this into a regional power far from isolation in the Middle East. Among these capacities, in the field of smart power, it can be mentioned to inspire the Islamic awakening movements in the region, the axis of resistance as an anti-containment strategy, the role and effectiveness of GeneralSoleimani.

    Keywords: Coercive Diplomacy, US foreign policy, Soft power, Smart power, Islamic Republic of Iran, Middle East
  • Mortaza Shanehsaz Zadeh * Pages 271-296

    In this article, the discourse of reformism, as a sub-discourse in front of the discourse of the Islamic revolution, has created a new threat to the Islamic system since the mid-seventies. This discourse, which was formed based on western views, spread in the country's political atmosphere and resulted in two views of reforms with an American reading and reforms with a religious attitude being opposed to each other in the political and media circles and became the source of various debates. Meanwhile, the Supreme Leader's entry into this category has a special place in clarifying the conflict between these two views. This is while the word "reformation" has a high position in religious and Islamic teachings, and according to Martyr Motahari, reformism is an Islamic spirit.that every Muslim is a reformist and at least a supporter of reformism by virtue of being a Muslim, whether he likes it or not, therefore, in this article, the speech of His Holiness in this regard has been analyzed in the form of a strategic model including: purpose, necessity, principles, policy, strategy, and examples. It has been explained

    Keywords: Security, Security Threat, reforms, Soft threat